01+-+Stanford+in+Washington+-+HDPhoto_071008_04+FS_copyright.jpg

STANFORD IN WASHINGTON

LOCATION:
Washington, DC, NW

STATUS:
Completed 2007

PROJECT SIZE:
10,000 sf

PROJECT TEAM:
Chatelain Architects (architect)

OWNER:
Stanford University

AWARDS:
2011 ASLA Potomac Merit Award for Design
2011 ASLA Maryland Merit Award for Design
2009 AIA DC Award of Excellence in Historic
Resources

The Stanford University Washington Campus project, located on Connecticut Avenue in DC’s Woodley Park Neighborhood, demanded a landscape approach that augments the institution’s public presence despite a distinct lack of physical space along the streetscape.  The project scope includes streetscapes on both sides of the building, an entry court, and a small outdoor roof terrace.

The LAB team formulated an approach involving a series of intimate spaces that encourage conversations among students and provide respite for passersby walking to and from the nearby National Zoo.  The design approach conceives of the streetscape as a single extended surface, folded and warped to negotiate grade change at the building’s entrance while also providing an accessible approach for disabled users.  The surface is further punctuated by a series of low walls that provide seating for students and the public, protect several planted areas, and impart a distinct character to the public face of the university based on Stanford’s core values of academic excellence, environmental stewardship and social equality.  To that end, the design also uses native plantings, root trenching, and local materials.  Special care was taken in the design of the streetscapes in order to ensure the health and longevity of the streetscape plant materials despite a demanding urban setting.   


02%2B-%2BStanford%2Bin%2BWashington%2B-%2Bfitch----X66638%2Bcopy.jpg
stanford_1_med.jpg
HDPhoto_071008_07 FS.jpg
03 - HDPhoto_071008_03 FS - crop.jpg

Photographs: Allen Russ; Drawings: LAB