01-Martha%27s+Table-Playground.jpg

MARTHA’S TABLE & THE COMMONS AT STANTON SQUARE

LOCATION:
Washington, DC, SE

STATUS:
Completed 2018

PROJECT SIZE:
85,000 sf

PROJECT TEAM:
Cox Graae + Spack Architects (architect)

OWNER:
Martha’s Table

AWARDS:
2019 ULI Real Estate Trends Awards, Excellence in Institutional Development and Impact

Stanton Commons is the new headquarters for two local non-profit organizations, Martha’s Table and Community of Hope, who work with local families and children.  Situated at a high point in Southeast Washington, the site has incredible views of the Washington monument and downtown D.C.

LAB was responsible for site design which includes playgrounds for younger and older children, outdoor classrooms, paved terraces, gardening areas, and extensive planting. Planting design relied heavily on native plants and since children are the primary users of the site, plant toxicity was of primary concern. A rainwater cistern helps supplement watering needs. Site walls define terraced meadow areas which will be transitioned to food production as operations grow. Two paved terraces bound the meadow planting and will be used for dining, small group activities, and events. LAB also designed a perimeter site security system of fences and gates. In order to highlight and provide additional screening, vine screens were used as fencing at pedestrian entrances and the early childhood playground. Once the vines grow in, these spaces will be marked by walls of flowering green.


03-Martha%27s+Table-Site+Plan-1.jpg
02a-Martha's Table-Entrance day.jpg
02b-Martha's Table-Entrance night.jpg
04-Martha's Table-Playground.jpg

Photographs: LAB, Chris Ambridge; Renderings: LAB